Rakopallipelin säännöt

1. Jokaisen palaajan tulee varustautua peliin omin, puhtain pelivälinein - normaalivarustus on yksi hyväkuntoinen, hyvin huuhdeltu maila ja kaksi täyttä pallia.

2. Pelineuvottelut käynnistää mailamies, mutta varsinaisen ottelun käynnistämisen hyväksyy haastaja eli peliraon omistaja.

3. Peliraon omistajan ja mailamiehen on yhteisvastuullisesti järjestettävä heidän tarpeelliseksi harkitsemansa aika sekä pelipaikka griinin/redin kunnostamiseksi mittelöä varten.

4. Tavallisesta kolopallosta (GOLF) poiketen päämäärä on päinvastainen, eli tarkoituksena on saada maila rakoon ja kyetä pitämään pallit ulkopuolella.

5. Tehokasta peliä varten on mailamiehen varustauduttava todella jäykällä mailalla, jonka kunnon tarkastamiseen vastustajalla on oikeus missä pelin vaiheessa tahansa.

6. Pelin tarkoituksena on suorittaa maila/palli-yhdistelmän puttauksia rakopelaajan maalilinjan taakse niin kauan ja sopivaan tahtiin, jopa useita eriä peräkkäin niin, että rakopelaaja kokee tulleensa voittajaksi. Puutteellinen pelitaito johtaa todennäköisimmin pelioikeuden joko väliaikaiseen tai useimmiten jopa pysyvään menettämiseen.

7. Pelitilanteen ajankohdasta on mailamiehen syytä neuvotella rako-osapuolen kanssa etukäteen, koska joskus pelioikeuden yksinoikeuden hankkinut mailamies on havainnut tuiki vieraan mailamiehen tunkeutuneen omalle pelikentälleen omine puttausvälineineen. Tällaisessa tilanteessa pelioikeuden omistajan on havaittu joskus keskeyttäneen aggressivisesti pelin kulun likvidoimalla pelivälineiden kantajat.

8. Mailamiehen on syytä varautua siihen, että pelirako ei suinkaan aina ole pelikunnossa. Monet pelaajat ovat havainneet peliraon silloin tällöin tulvivan ja olevan aivan liian nopea pelaamiseen ja Green Cardilaiset ovat tällöin jopa olleet pakoitettuja vaihtamaan pelikenttää kohtuullisen tuloksen saavuttamiseksi. Tällainen tilanne vaatii hyvältä mailamieheltä erityistä tahdikkuutta.

9. Pelin agressiivinen käynnistäminen heti pelialueelle saavutaessa on epäsuotavaa. Kokeneet pelaajat käyttävät yleensä runsaasti aikaa tutustuakseen pelialueen topografiaan ja huomioiden pelialueelle mahdollisesti asetetut väliaikaiset esteet ja pelikiellot, jotka eivät kuitenkaan koske Red Cardin omistajia.

10. Varoituksen sanana on syytä mainita etenkin toisten pelaajien aiheuttamat pelialueiden ja/tai -välineiden vauriot. Kateellisten pelialueiden omistajien on joskus havaittu katalasti mitätöivän haluttujen mailamiesten pelioikeuksia niiden omilla vakiokentilläänkin.

11. Mailamieheltä odotetaan yleensä kunnon sadeasun käyttöä greenille / redille ja eritoten braunille (ks. kohta 16) tullessaan.

12. Peliraon omistajalla on aina oikeus merkinannoin ohjata myötäpelaajan mailan käyttötapaa / puttausgeometriaa rakotuntuman parantamiseksi sekä ohilyöntien ja muiden vahinkojen rajoittamiseksi ja/tai välttämiseksi.

13. Pelissä edellytetään rauhallisuutta, kuitenkin siten, että rakopelaajan toiveet tulee kuitenkin aina täyttää esim. eri tempoisin puttaussarjoin.

14. Mailamiehen tulee varmistua siitä, että peli on aina todella pelattu päätökseen, etenkin jokaisen uuden peliraon kohdalla, koska jokaisen raon kunniallinen läpäiseminen johtaa aina tasoituspisteiden (viriliteetti) paranemiseen. Molempien pelaajien on hyvä kannustaa toisiaan pelin kuluessa kuiskaillen, maanitellen ja huudahdellen.

15. Pelaajien on syytä vakuuttaa toisilleen jos ja kun peli on onnistunut, etenkin osapuolien ensimmäisen pelikierroksen kyseessä ollessa. Muutoin pelivire voi kärsiä jatkossa. Tällöin on syytä huomioida peliraon omistajan ja mailamiehen onnistumisistaan johtuvat tunnepohjaiset reaktiot ja käytettävä rohkeasti kohdan 14 kannustusmenetelmiä.

16. Mailamiehen tulee pyytää erityislupa saadakseen pelata vaikeahkon perä-ysin, johon vaaditaan Braun Card-tutkinto.

17. Pelaajia varoitetaan mainitsemasta sanallakaan toisilleen muista kilpailevista pelaajista, keiden kanssa he joko ovat pelanneet, tai joskus jopa pelaavat rinnakkain toisen tietämättä siitä. Raon haltija päättää yksin eri pelaajien paremmuusjärjestyksen. Tulosta ei yleensä julkisteta.

18. Puttauksien vaikeusastetta voidaan muunnella vaihtelemalla esim. pelien kestoaikaa, puttauskulmaa, puttaustaajuutta, puttaussarjojen kestoaikaa yms. Yksi vaikeimpia puttauksia on ammattilaisten kehittämä pikaputtaus kuljetusasennossa olevaan puttausrakoon.