Lentokoneessa istuin alkoholisairauksiin erikoistuneen lääkärin vieressä ja otettiin konjakit.
Puhuttiin pitkällä matkalla niitä näitä. Kysyin, että miten sisuskalut nyt suunnilleen saa kestämään, kun olen kauppamies ja joudun työni vuoksi istumaan kapakassa usein. Jopa 3-4 kertaa vikkossa ja vuoden mittaan tulee iltoja yli 100.

Hän selitteli kuinka yksilöllistä kaikki on ja se mikä toiselle on aivan liikaa ei toiselle tee mitään. Yleisenä sääntönä hän sitten sanoi, että alkoholia ei pitäisi nauttia edes pieniä määriä koskaan joka päivä tai ilta. Yksi päivä viikossa pitää olla täysin juomatta. Ei edes sitä lasillista tai yhtä olutta. Samaten pitää olla yksi viikko kuukaudessa kokonaan ilman lasillista. Vuodessa on hyvä olla juomatta ainakin yksi kuukausi yhteen menoon.

Nyt puhuttiin juomisesta, joka on vähäistä. Ryyppääminen on erikseen.
Puhuttiin hyvin pienistä määristä. Eli yksi olut, lasillinen viiniä ruoan kanssa ja se konjakki kahvin kera illassa.

Samalla puhuttiin siitä, että miksi jeppe juo. Alkoholia (puhdasta) kuluu meillä /henkilö huomattavasti vähemmän kuin monessa muussa maassa. Meillä moni juo todella paljon ja sitten on niitä, jotka eivät juo ollenkaan. Nämä suurjuojat kuluttavat 80% kaikesta alkoholista. Muualla lähes kaikki juovat sen lasillisen kaksi ja siitä kertyy helposti iso määrä. Meillä vedetään pää sekaisin ja ollaan olevinaan iloisia ja aamulla kysellään toisilta, että oliko mulla hauskaa.
Siinä kai se ero.

Kummallista oli, että tämä alkoholisairauksiin erikoistunut lääkäri ei haluaisi alkoholiveron nostoa. Hän mielestään jeppe juo kuitenkin ja nyt juodaan sentään viinaa. Pirtun ja muiden myrkkyjen salakuljetus on loppunut lähes tyystin. Merkkituotteista ainakin tietää mitä juo. Pirtu on Venäjältä tai mistä tahansa tuotuna ties mitä ja siihen kuoli vuosittain kymmeniä ellei satoja ihmisiä. Joskus se sisälsi hyvin vaarallisia aineita alkoholin lisäksi. Moni poksautti muutkin sisäelimensä kuin maksansa juotuaan aivan muuta kuin alkoholia.