Tässä on jo pari päivää yksi ihminen ottanut kupoliin. Hän saa minut melkein raivonpartaalle. Tässä vuosien saatosssa, kun oppinut tuntemaan hänet ja hänen käyttäytymismallit, niin ei voi muuta todeta, kun hän narsistinen.  Narsistinen persoonallisuushäiriö on  persoonallisuushäiriöihin kuuluva psyykkinen häiriö.  Kyseessä on yksilön sopeutumista haittaava, jäykkä ja pysyvä patologinen narsismin muoto, joka voi aiheuttaa huomattavaa kärsimystä ja toimintavaikeuksia. Siitä kärsivällä on suuruusharhainen kuvitelma omasta ainutlaatuisuudestaan ja kyvyistään. He kuitenkin vaativat paljon huomiota ja ihailua. Heidän ihmissuhteensa kärsivät empatian puutteesta, kateudesta ja ylimielisyydestä (lainaus). Narsistin piirteitä voi olla myös häpeämättömyys, maaginen ajattelu, kateus, vaativuus, hyväksikäyttö ja rajattomuus (lainaus)

Tällä henkilöllä  on tosi suuria harhaisia (minun mielestäni ja muutaman muun ihmisen mielestä myös) kuvitelmia omasta ainutlaatuisuudesta ja kyvyistä. Kaikki muut ovat ihan varmasti vähintään nollia hänen rinnallaan, useimmissa tapauksissa jopa pahasti pakkasen puolella. Heti, kun joku tuttavapiiristä ei enää kehu hänen erinomaisuutta, niin pikkuhiljaa narsisti jättää hänet tuttavapiirin ulkopuolelle. Hänen ylimielisyytensä on vertaansa vailla. Hän käyttää lähes kaikkea ja kaikka hyväkseen (ei vielä lapsia, kait?). Mistä tahansa hän kokee tulleensa kaltoinkohdelluksi, niin hän vaatii siitä korvauksia. Tavalla tai toisella. Hän on valmis tekemään mitä ihmeellisimmistä asioista rikosilmoituksen tai haastamaan oikeuteen. Kaikki pitää olla laatutavaraa ja saada halvalla tai mieluiten ilmaiseksi. Hänen päämääränsä tuntuu olevan etsiä porsaanreikiä, joiden varjolla hän pääsee itse etuoikeutetuksi. Hän osaa olla kohtelias, ystävällinen, muita huomioonottava, hyvä keskustelija, kiinnostava eli sosiaalisesti taitava. Mutta jos menee sanomaan, että hänellä on narsistisia taipumuksia, niin kuka nyt niitä uskoo. Hän on saanut kiedottua muut pikkusormensa ympärille. Muut melkein palvovat maata hänen jalkojen alla. Kunnes tulee se hetki jolloin hän heittä kylmäkiskoisesti ihmisen yli laidan. Hänen tarkoituksenaan on käyttää muita hyväkseen päästäkseen kulloinkin hyväksi katsomaansa päämäärään. 

Useat tapaavat luonnehäiriöisiä lähipiirissään, joten suosittelen kaikkia lukemaan Raimo Mäkelä kirja Naamiona terve mieli. Etenkin jos haluaa tietää miten luonnehäiriö määritellään? Miten luonnehäiriöinen ihminen kohdataan ja kuinka hänen kanssaan tulisi elää?

* * * * * * *

Nyt alkaa helpottamaan, kun kirjoitin ärtymyksen aiheuttajasta. Eihän tämän kirjoittamiseen mennyt kuin vaivainen tunti. Tämän takia tulin käymään oppimiskeskuksen kirjastossa. Täällä on liuta koneita, eikä tarvitse varata eikä maksaa koneitten käytöstä. Ainoastaan tulostaminen maksaa, jos ei ole omia papereita mukana. Ja täällä on lauantaisin erittäin rauhallista. Kahden ja ½ tunnin aikana täällä ei ole käynyt kuin neljä muuta asiakasta. Taitaa olla kirjastotädillä aikamoiset oltavat, lähes kokopäivän yksikseen. Mutta taitaa heilläkin olla omat huvinsa silloin, kun ei ole asiakkaita.

Huomenna lähden taas pitkästä aikaan Helsinkiin opintotukilautakunnan kokoukseen. Samalla pääsen tapaamaan itselle tärkeitä ihmisiä. Tai tässä tapauksessa kyseessä on vain yksi ihminen, jonka tapaan. Ellei sitten tule suunnitelman muutoksia. Maanantai-iltana olisi kyllä aikaa tehdä vaikka mitä kivaa, vaikka tavata entisiä kurssikavereita tai mennä leffaan. Kävin katsomassa Finnkinon sivuilta mitä leffoja siellä on menossa. Paljon niitä on, mutta ei kovin motaa, jotka saisi minut innostumaan leffaan menosta. Voisin mennä katsomaan Aidosti outuoa, Virran viemää, Paholainen pukeutuu Pradaan tai Happy Feetin.

267894.jpg