Sunnuntaina, kun tuli junalla Hämeenlinnasta Kemiä kohti, niin jostain kumman syystä alkoi pännimään ihmisten käyttäytyminen. Se, mikä sai sappinesteen kiuhumaan, oli puhelimessa puhuminen. Jumankauta onko sitä pakko huutaa niin lujaa, että koko vaunullinen ihmisiä kuulee, mistä keskustellaan. MIKSI? Olihan se kiva kuunnella, kun noin 15-17- vuotias soittaa kotipuoleen päin (sen oletuksen sain puhelinkeskustelun aikana) ja ensimmäiseksi kysyy, että onko kukaan ilmoittanut, että hän on tulossa. Eikö sitä jumankauta voi itse ilmoittaa, että on tulossa????? Ja seuraavaksi sanotaan, että maanantaina täytyy olla ruotsin kirja koulussa, tai muuten ei ole tunneille tulemista. HEI HALOO! Milloin on voinut ostaa kirjoja sunnuntaina kello 22.00 jälkeen? Tarkoitan nyt ihan laillista ostopaikkaa. Mutta siis ihan uskomatonta käytöstä tuon ikäiseltä. Sitten, kun muutama tämän tasoinen keskustelu oli käyty, niin kaveri alkaa soittaa tietokoneelta räppiä. Ainakin puolet vaunussa olevista sai nauttia tästä musiikkielämyksestä, kun kaveri ei käyttänyt kuulokkeita! Onneksi konduktöörin kehotuksesta äänenvoimakkuus pieneni. Sitten, kun hän nukahti, niin pariin otteeseen hänen puhelinsa soi, eikä hän siihen herännyt. Mutta kaikki muut samassa vaunussa olevat heräsivät siihen. Laittais puhelimen äänettömälle tai sitten edes hiljaisemmalle. Tekee mieli kirjoittaa tässä yleistys, jos yhdessä paikassa ei osaa käyttäytyä, niin ei sitä osaa muuallakaan käyttäytyä. Toivottavasti joku kouluttaisi kyseistä nuorta käyttäytymään, enkä tarkoita pelkästään junassa käyttäytymistä.

Toinen asia, joka alkoi junassa risomaan, että ihmiset eivät osaa käyttää junan vessaa. Lattia lainehtii kusta ja yllättävän usein pytty oli vetämättä. Onko se pytyn vetäminen niin vaikeaa, että se jätetään tekemättä? Junan henkilökunnalta voi kysyä, jos ei kanssamatkustajilta kehtaa kysyä. VR:n olisi kyllä suotavaa laittaa sellaiset ohjeistukset vessan seiniin, että ihmiset näkee ja oppii kuinka junanvessa vedetään. Onhan näitä bakteeripelkoisia ihmisiä, jotka eivät reilusti uskalla istuutua pytyn renkaale, mutta ONKO PAKKO KUSTA LATIALLE?  Liikkuva juna heiluu ja huojuu, mutta juuri siistä syystä pitäisi istuutua pytylle tai kusta niin käheltä pyttyä, että kaikki menee sinne pyttyyn asti? Jos on vain mahdollista, niin vältän junassa vessassa käyntiä. Mutta se ei oikein tahdo onnistua näillä pitkillä matkoilla. No, onneksi useimmiten matkusta yöjunissa ja makuupaikalla, että makuuvaunuissa on hieman siistimmät vessat.

 

Olihan se viikonloppu Hämeenlinnassa ihan mukava kokemus, vaikka olin porukan vanhin. Näitten 16-17- vuotiaitten rinnalla tunsin itseni jo veteraani sarjalaiseksi, eläkkeelle jo voisin siirtyä. Mutta oli kuitenkin loistava reissu. Lauantaina oli tiivis aikataulu, mutta kukaan ei ainakaan suuremmin siitä rutissut. Mutta parasta antia oli se, että Taja Filatov kävi pari tuntia puhumassa työpolitiikasta. Joka kerta kun olen ollut kuuntelemassa hänen luentoaan/puhettaan, niin hän on paljon paremman ja positiivisemman kuvan, mitä mediassa hänestä on kerrottu. Hänellä ei tarvetta pitää kauheita palopuheita, kesken puheen pystyy kysymään ja kommentoimaan. Filatov todellakin kuuntelee ja kuulee vastaväitteetkin.