Melkein viikko tässä meni ennen kuin "pääsin" taas netin ääreen. Osa syynä on se, että torstaina kävin shoppailemassa äitin kanssa ja perjantai-lauantai meni siivotessa ja tiskatessa sekä sunnuntai isää juhliessa. Tai ei tuota isänpäivää nyt oikeastaan tullut hirveästi juhlittua, mutta tulipahan käytyä vanhuksien luona syömässä ja saunomassa. Olin jo aikaisemmin käynyt viemässä isälle sen perinteisen Päätalon kirjan.

Torstaina, kun äitin kanssa lähdettiin shoppailemaan, niin tarkoituksena ei ollut kiertää kaikkia Tornion ja Haaparannan kauppoja. Mutta toisin kävi, ainakin melkein, jätettiin muutama vaate- ja huonekaluliike sekä rautakauppa käymättä. Alkossakin poikettiin sen verran, että käytiin ostamassa sunnuntaiksi viinupullo palan painikkeeksi. Haaparannalla "eksyttiin" kauppaan, joka aukastiin juuri silloin. Kävijöille annettiin ruusu ja kaupassa oli vaikka minkälaisia maistiaisia, kuten juusto-, kana-, tomaattikeittoa, paria erilaista patonkia, juustoja, liha- ja kalaleikkeleitä, limukkaa, mehua, kahvia, pullaa ja karkkia. Kun kaikkia tarjottavia maisteli, niin tulipahan syötyä ja juotua vatsa täyteen. Ei opiskelijan enää tarvinnut käydä missään syömässä. Mutta kaupassa oli sen verran paljon asiakkaita, että pakokauhu alkoi valtaamaan tilaa, joten ei kyseisessä kaupassa kovin kauan viihdytty. En ole koskaan viihtynyt ja tuntenut oloa mitenkään kotoisaksi ja turvalliseksi, jos on paljon ihmisiä samassa tilassa, etenkin kaupassa. Tietysti on poikkeuksia, kuten teatterit, jääkiekkomatsit, ravintolat, etenkin jos olen hyvässä seurassa. Mutta onneksi ei tarvitse olla edes paikkakunnalla, kun keskiviikkona aukaistaan Haaparannalla IKEA! Jostain kumman syystä IKEA on saanut kauhean hysterian tänne. Onhan se hyvä, jos se tuo (ostos)matkailijoita tänne. Minun mielestä se ei ihan riitä, että (ostos)matkailijat tulevat aamusta ja lähtevät illasta, etenkin kun (suurin?) osa on tällaisia päivämatkailijoita. Ja kun kaiken kukkuraksi suurin osa matkailijoista menee Haaparannalle, joten Tornio ei saa kuin rippeet ostosmatkailijoista. Hotelleilla ei ole kovin suuri tuo kilpailu, ei ainakaan vielä, ja eikä täällä ole houkutuksia, joiden vuoksi tänne voisi jäädä vaikkapa viikonloppua viettämään. Jonkun aikaa Kukkolankoski, koirarekiajelut, Kalott Jazz & Bluessit Rajasoitto yms. voivat viehättää (joitakin vähän pitempään), mutta lisää eloa ja vaihtoehtoja tämä kylä kaipaa. Lisää vaikapa kulttuuririentoja. Ne ovat aika pienimuotoisia tapahtumia (Jazzia ja Rajasoittoa(?) lukuunottamatta), ainakin niitä pitäisi pystyä tarjoamaan isommille ryhmille. Täällä ei taida olla kuin 2-3 paikkaa, jossa on mahdollista saada mahtumaan parin sadan ihmisen yleisö.

Kun on riippuvainen julkisista tai kavereiden nettiyhteyksistä, aina kun tekisi mieli päästä surffailemaan, niin ei välttämättä viitsi raahautua koneen ääreen ajanpuutteen, siis muutamaksi minuutiksi, tai ihan vain laiskuuden vuoksi. Yhtenä tekosyynä voi kyllä käyttää sitä, että silloin kun itsellä on aikaa, eli yöllä, niin julkiset paikat ei ole auki, enkä kehtaa mennä kavereitten oven taakse koputtelemaan kovin myöhään.

Nyt on juhlat juhlittu. Ainakin toistaiseksi. Sitä ei taas tiedä kuinka pahasti menee viihteelle, kun huomenna lähden Helsinkiin. Junassa ei vielä tarvisisi mennä viihteelle, kun junassa juhliminen on kallista, ellei ole omia juomia, ja keskiviikko menee ihan tärkeiden ja asiallisten asioiden parissa, mutta sen jälkeen saa ote lipsua. Kunhan palaan takaisin ruotuun perjantaiksi, kun silloin on meidän hienon yhdistyksen "Kohmelon" tämän vuotisen hallituksen tapaaminen. Lauantaina on sitten syyskokouksen vuoro. Kun keskiviikko ja perjantai-lauantai menee kokoustamiseen, niin en viitsi pelkästään torstaiksi matkustaa takaisin kotia. Tällä kertaa en todellakaan viitsi matkustaa Tornio-Helsinki väliä neljään kertaan, joten jään pääkaupunkiseudulle muutamaksi päiväksi humputtelemaan. Tämä ei kyllä mitenkään hyvää lupaa  taloudellisesti. Tällä reissulla ei saa murehtia raha-asioita, kun tapaa sellaisia ihmisiä, joita ei ole muutamaan kuukauteen tavannut. Muuten kyllä voi olla todellakin HUBAA! Pitkästä aikaan menen tapaamaan siskoa ja kummityttöä sekä olen sopinut tärskyt hyvän tuttavan kanssa torstaiksi. Torstaina on syytä juhlia oikein kunnolla!

 

259346.jpg